Nyhetsarkiv

 
Två nya halskragar!

Här kommer två olika halskragar, en version för dig med tålamod - det är Ivars vackra dubbelstickade halskrage Joakim - i Visjö naturvit och Visjö Karamell Inga. Beskrivningen kostar 25 kr.
Den snygga mössan i samma färgställning som kragen Joakim heter Sigge och är också Ivars verk. Det mönstret är gratis via Ravelry.

Versionen för dig utan tålamod är min armstickade tubsjal i Drops Polaris;
lägg upp 13 maskor och sticka räta maskor tills 2 nystan nästan är slut, knyt ihop avmaskningsvarvet med uppläggningskanten.

Video som visar hur du armstickar finns här:
http://www.youtube.com/watch?v=070qaUxEyp4
Och här visas armstickning av Lisa Bomble från Online Stickcafe på Facebook, i Tv4:s Nyhetsmorgon:
http://www.tv4.se/nyhetsmorgon/klipp/sticka-utan-stickor-2517942
 
 
Handgjorda nåldynor vackra som smycken!
Vi har fått in en liten, unik upplaga av otroligt vackra, handgjorda nåldynor. De är sydda av Bee Thufvesson, som ni ofta möter bakom disken här i butiken. Nåldynorna är gjorda i handfärgad, tovad ull och handfärgat broderisilke och de är broderade med mycket kärlek. Varje nåldyna är unik och försedd med ett eget budskap. En perfekt present till dig själv eller någon som också älskar textilt hantverk!Stora nåldynor kostar 399 kr och de små 349 kr.
 
Färgglad halsduk - Alp Delight
Nu känns det att höstluften biter lite i kinderna! En snabbstickad halsduk kan man göra på bara ett nystan DROPS Big Delight och stickor nr 7. Alp Delight heter den, och är gjord i så kallad alpstickning. Beskrivning kostar bara 10 kr och garnet finns i massor av fina färger för 70 kr/st!
  
 
Nya färger i Lovikka!
Nu har vi hela 16 olika färger i Lovikkagarn! Den klassiska vanten är trendig som aldrig förr. Lätt att sticka, varm och slitstark är den också. Pynta den med restgarner i olika färger och lägg gärna med en reflextråd i mudden för säkerhets skull. Ofärgad Lovikka kostar 75 kr/hg och färgad kostar 79 kr/hg. Till ett par vuxenvantar behövs 2 hg garn. Beskrivning finns gratis på nätet, t ex på DN eller hos Järbo.
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Höstens trendgarn alpaca bouclé!
Passa på att testa det härligt mjuka och lätta garnet TeeTee Cacao och BC Alpaca Bouclé!
 
Bouclégarn är supertrendigt i höst och vinter, du har säkert sett många plagg med lockig yta ute i butikerna.
 
I spinningen skapas små lockar eller öglor i garnet som ger ett fylligt och lätt garn som passar perfekt till mjuka halsdukar, stortröjor eller långkoftor/västar. Eftersom garnet är så drygt blir även stora plagg lätta och håller därmed formen bättre. Cacao och BC Alpaca Bouclé kan stickas enkelt eller dubbelt, eller tillsammans med ett tunt ullgarn och det går även utmärkt att väva med.
 
Till en sjal räcker en härva, till en tröja eller långväst behövs 2-3 hg för storlek M.
 
Gratis mönster och inspiration hittar du på TeeTee's hemsida
 
 
Strikkebogens Yaku - nytt supermjukt ullgarn!
En av höstens nyheter är det underbart mjuka garnet Yaku från Strikkebogen.
Garnet kommer från Peru och är ett superwashbehandlat ullgarn som passar perfekt till exempelvis babyplagg, vantar, mössor eller finstickade tröjor och koftor. Det är mjukt och drygt, passar känsliga personer och blir inte noppigt. Ett nystan är 50 gr och 200 m och garnet finns i 13 fina höstfärger och kostar 55 kr.
Till de fina halvvantarna går det bara åt ett nystan! Beskrivningarna är på danska.
 
 
 
KnitPro Karbonz - High Tech-stickor som håller!
Kolfiber är ett lätt och tåligt material som bland annat används när man bygger flygplan, rymdfärjor och nu även tunna stickor :) Knit Pro's nya Karbonz-serie är verkligt hållbara, men ändå flexibla, stickor för dig som gillar att sticka tunt. Själva stickan är i kolfiber och spetsarna är förstärkta med metall för extra glid och hållbarhet. Karbonz finns i strumpstickor 15 resp 20 cm i stl 1.5 mm-3.5 mm och kostar från 99 kr/set!
Rundstickor finns i längderna 60, 80 eller 100 cm och stl 2 mm-3.5 mm och kostar från 129 kr/st.
 
Nyhet! Silk stål - skulptera din stickning!
Det supertunna garnet Silkstål är minst sagt spännande och speciellt. Det består av 69% silke och 31% rostfritt stål. Ja, du läste rätt :) En kon är 25 g och 500 m och kostar 175 kr. Finns i sex vackra färger. Silkstål passar till sjalar, smycken, lätta plagg och accessoarer. I höstens nummer av Knitty fanns t ex ett gratismönster på en läcker liten sjal som heter Tin roof. Mer mönsterinspiration hittar du på Ravelry om du söker under yarns på 'stainless steel'.
 
 
Vinterns vackraste sjal?
är nog "Blommigt", i design av Triinu Andreassen med inspiration från den estniska spetsstickningstraditionen från Haapsalu. Den fantastiskt skira sjalen är stickad i det tunna cashmeregarnet Smootie, två nystan går det åt och de kostar 145 kr/st. Beskrivning till sjalen kostar 179 kr.
 
Håll ordning på dina nålar och småprylar!
Har det hänt att du helt plötsligt inte hittar en enda nål när du ska fästa trådar, fastän du vet att du har flera stycken? Du är nog inte ensam om det... Nu finns en mycket fiffig lösning, ett magnetiskt nål-läppstift! Det är ett smart litet etui för dina nålar, inuti finns en magnet som håller nålarna på plats och när du behöver en nål skruvar du bara upp "läppstiftet" så sprider nålarna ut sig så att du lätt kan se de olika storlekarna och plocka ut rätt nål. Nålläppstiftet kostar 95 kr.
 
 
Snyggstickorna har landat!
Senaste nytt på stickfronten är de här ursnygga seten med färgade strumpstickor, KnitPro Dreamz. De finns i två olika varianter:
15 cm långa med 5 olika storlekar (2, 2.5, 3, 3.5 och 4 mm)
kostar 649 kr
20 cm långa med 6 olika storlekar (2.5, 3, 3.5, 4, 4.5 & 5 mm)
kostar 849 kr.
 
Bägge seten ligger i en smart förpackning som gör det lätt att hålla ordning på stickorna.
 
 
 
 
 
Strikkebogens Yaku - nytt supermjukt ullgarn!
En av höstens nyheter är det underbart mjuka garnet Yaku från Strikkebogen.
Garnet kommer från Peru och är ett superwashbehandlat ullgarn som passar perfekt till exempelvis babyplagg, vantar, mössor eller finstickade tröjor och koftor. Det är mjukt och drygt, passar känsliga personer och blir inte noppigt. Ett nystan är 50 gr och 200 m och garnet finns i 13 fina höstfärger och kostar 55 kr.
Till de fina halvvantarna går det bara åt ett nystan! Beskrivningarna är på danska.
 


Snabbstickat säkert julklappstips!
Lovikkavantar som pyntas med reflexgarn i mudden. Ett varmt och säkert julklappsval! Finns just nu att beskåda i vårt julskyltade fönster. Lovikkagarn kostar 60 kr/hg för naturfärger och 70kr/hg för kulört, till damvantar behövs 2 hg, till herrvantar 3 hg. Reflexgarn kostar 59 kr för 8 m.

 
 
... och nystmaskin
En julklapp till garnälskare som brukar uppskattas lika mycket av de familjemedlemmar som annars får assistera vid nystning för hand ;-) Med nystmaskinen sparar du tid och det är ingen match att nysta upp härvorna, dessutom får du stadiga och stapelbara nystan. Nystmaskinen kostar 350 kr.
 
Mönster på köpet: Diagonalsjalen - en halsduk och tubsjal i ett
En snabbstickad halsduk med snygga ränder i spännande struktur. En smart snörning gör att du kan välja om du vill använda den som en vanlig rak halsduk, eller ihopsnörd som en tubsjal. Garanterat varm och mjuk blir den i vilket fall. Det går åt 1 härva vardera av Eco Alpaca 100 kr/hg och Colinette Calligraphy 159 kr/hg och jag använde stickor nr 12. Under december månad bjuder vi på mönstret (värde 25 kr) vid köp av något av de garner som används i sjalen. Kanske ett lagom julklappsprojekt till någon som fryser?
 
Reflexgarn åter i lager!
Första sändningen tog slut i ett nafs, men nu har vi fått hem mera :) Reflexgarn, eller snarare ett smalt band (0,8 mm) med mycket bra reflexeffekt som passar bra att virka egna reflexer av, eller låta gå med något annat garn i stickning/virkning, till exempel i mönster på en vante eller nederkanten av en mössa. En förpackning med 8 m kostar 59 kr och räcker till ett par-tre reflexstjärnor eller som reflexpynt till flera vantar.
 
 
Born to Knit ställer ut!
Kom gärna förbi och ta en titt i vårt skyltfönster som just nu är fyllt med vackra mönsterstickade plagg i design av Johanne Ländin, kanske mer känd som Born to Knit. Johanne hämtar sin inspiration bland annat från vår nordiska sticktradition och skapar mössor och vantar i fantastiska flerfärgsmönster. Utställningen pågår till och med första advent, missa den inte!
Beskrivningar till Born to Knits mössor vantar kostar 45 kr/styck. Vi har även flera lämpliga garnalternativ.
 
 
 
Nytt lyxigt sjalgarn!
Marks & Kattens nya garn Silke Cashmere är ett tunt, lyxigt garn som består av 60% merinoull, 20% silke & 20% cashmere. En härva är 100g och hela 1200 m och kan till exempel bli en stor, spetsstickad sjal. Färgen är klassisk naturvit. Vi har fått in ett litet parti av detta exklusiva garn som kostar 295 kr/härva.
 
 
Prylar, mojänger och smarta grejer
Vi har fått hem en massa fiffiga små tillbehör! Olika markörer, flätstickor för riktigt tjocka garner, grova virknålar i plast (ser ut som tandborstar), uddskydd till strumpstickor, stickmått, böjda nålar för montering av stickat, garnavskärare som är ett smycke m.m m.m....

Kom ihåg att stickning och virkning är en materialsport :)
 
 
Karin Kurbits - vantar och mössa
Många har frågat efter mönster och garn till den vackra vanten som var med mig i studion på Nyhetsmorgon. Den heter Karin Kurbits och är designad av Born to Knit. Det finns även en mössa i matchande mönster. Vi säljer både garn och mönster i butiken, de garner som används är en enfärgad botten av ett tunt sockgarn, typ Drops Fabel, och en flerfärgad mönsterfärg i garnet Zauberball. Stickstorleken är 2-2.5 mm.
 
Till ett par vantar eller en mössa behövs 50 g bottenfärg och 50 g mönsterfärg.
Mönster kostar 50 kr/styck och Drops Fabel 26 kr/50g och Zauberball 130 kr/100g. Av ett nystan Zauberball och två nystan Fabel kan man alltså göra både mössan och vantarna!
Vi har en hel pärm med fler vackra mössor och vantar i samma stil från Born to Knit, så titta gärna in och bläddra i den för att hitta din favorit :)
 
Kan du inte komma till butiken utan vill beställa garn och/eller mönster är du välkommen att höra av dig på info@litetnystan.se så kan vi skicka till dig.
 
Ny fantastisk stickbok: Maskor och medeltid
I dagarna släpps en ny, fantastiskt fin, svensk stickbok - Maskor och medeltid, av Anna-Karin Lundberg. Författaren har inspirerats av mönster och ornament i medeltida kyrkor i Uppland och överfört motiven till stickade plagg. Resultatet har blivit en unik mönsterkollektion med lättburna handstickade plagg, där medeltida ornament omvandlats till nutida stickglädje.
 
22 september - 6 oktober kan du se flera av de plagg som Anna-Karin stickat under arbetet med boken hos Litet nystan. Missa inte denna chans att se de fantastiska plaggen "live" och inspireras till egen mönsterstickning.
 
Vi sålde raskt slut på release-upplagan, så vi har inga fler böcker till försäljning i butiken, men den finns i bokhandeln eller att beställa på nätet. Vi har ett referens-exemplar om du vill se vilka garner och färger som används till de olika modellerna.
Vill du tjuvkika på några av de vackra plaggen så titta in i galleriet på författarens webbsida.
Cascade 220 - ett av världens populäraste garner?
Nu finns det härliga ullgarnet Cascade 220 hos Litet nystan! Ett rent ullgarn i massor av vackra färger som passar till stickor 4-5 mm. Stickas med väldigt snyggt resultat i flätor och strukturmönster. Förutom svart, naturvit och fyra vackra grå nyanser har vi ytterligare 18 läckra färger av Cascade 220 i hyllorna, så med en sådan stor och samstämd färgskala kan du också hitta mycket fina färgkombinationer till flerfärgsmönster.
Cascade 220 är ett av de absolut populäraste garnerna på Ravelry, där finns just nu strax under 92 000 projekt att inspireras av i den enfärgade varianten, och ytterligare 37 000 projekt i de lätt melerade färgerna, så kallade Heathers. Men vill du hellre leta mönster på svenska så passar Cascade 220 alldeles utmärkt till
Garngrupp B från Drops Design, t ex mönster i Karisma och Lima. En härva är 100g och 200 m & kostar 85 kr.
 
 
Höstens första leverans av Adéles mohair
Oh la la, hela korgen full med färgsprakande mohair! Adéles Brushed Kid mohair kostar 85 kr per nystan om 50g. Vi har även bouclémohair och handknutna "pyntade" mohairgarner från Adéles, alla är handfärgade och finaste sydafrikanska mohair.
 
 
Eco Alpaca i nya färger
Viking garns fantastiskt mjuka Eco Alpaca är definitivt ett av våra mest populära garner till varma, sköna halsdukar, precis en sån som det är dags att börja sticka nu så den är klar lagom tills höstvindarna börjar vina. Tidigare fanns Eco Alpaca i vackra naturtoner men nu har färgskalan utökats med flera snygga nyanser. Välj din favoritfärg, en härva på 100 g kostar 100 kr.
 
 
 
 
 
Zauberball 100
Det populära sockgarnet Zauberball har nu fått ett "syskon", Zauberball 100 är lika tunt, ca 400m per 100g men innehåller 100% ull, alltså ingen nylon. Zauberball 100 är inte lika slitstarkt som sockvarianten, men passar utmärkt till sjalar, tröjor och mössor och för dig som vill ha ett rent ullgarn med långa fina färgskiftningar! Zauberball 100 går också att tvätta i maskin och ett nystan på 100g kostar 145 kr. Några färger ser du nedan, fler finns i butiken.
 
 
Visjö karamell i lager
Vissa garner gör verkligen skäl för namnet! I dagarna fick vi en stor leverans från Östergötlands ullspinneri med den härliga Visjö karamell, riktigt gott garngodis :) Mjukt och fint ullgarn i vackra färgskiftningar, av närproducerad finaste svensk ull dessutom ♥
 
 
Nytt spännande garn med Hampa
Hemp, Cotton + Modal är ett nytt garn som, precis som namnet antyder, består av 34% hampa, 41% bomull och 25% modal och passar till stickor 3-3,5 mm. Garnet ger plagg med fint fall och hampan känns litegrann som lin, fast mjukare och med en sval känsla. Ett nystan på 50 g kostar 49 kr. Flera fina mönster till Hemp, Cotton + Modal finns i butiken.
 
 
Härliga Alp Natural är ett handknutet garn i bomull, viskos, silke och lin - varje härva är som ett smycke. Passar fint att pynta en sommarsjal med, eller bara sticka ett enkelt linne eller tröja i. Alp Natural passar till stickor 4-6 mm och kostar 185 kr/härva på 110g och ca 200 m.
 
Ny härlig bomullskvalitet i dansk design
Det är väl ingen hemlighet vid det här laget att jag är förtjust i dansk design? I butiken finns sedan många år den välkända danska designern Hanne Falkenbergs kollektioner för beställning. I höstas introducerade vi så Geilsk, ett nytt danskt märke för stickdesign utöver det vanliga och nu är det dags att ta in ytterligare en skicklig designer från vårt södra grannland.
 
Trine BertelsenStrikkebogen skapar förtjusande och charmiga, men samtidigt praktiska, plagg för baby och barn i det egna garnet Pimabomull. Pimabomull växer i Peru och är en av de främsta bomullssorterna, den har extra långa fibrer och plockas för hand. Garnet är fantastiskt mjukt med fin lyster, är mycket hållbart och kan tvättas i maskin på 40 grader. Strikkebogens Pimabomull finns i massor av läckra färger och är mycket dryg. Ett nystan på 50 g är hela 200 m och kostar 49 kr. Ofta räcker det med två nystan till ett babyplagg ända upp i stl 1 år. Välkommen in för att känna på garnet och kika på beskrivningarna, och kom ihåg att danska gudskelov är lättare att förstå i skrift än i tal :)
 
De bästa virknålarna i bambu
Vi har äntligen fått in virknålarna från Chiaogoo igen. De är gjorda i extra stark kinesisk bambu, har perfekt lagom spetsigt huvud och dessutom är storleken inbränd i skaftet så det nöts aldrig bort. ChiaoGoo kostar från 50 kr och finns från storlek 3,5 mm och ända upp till 19 mm. Det är rejäla grejer det!
 
 
 
Fyrkantiga trästickor från Knit Pro!
Vi utökar nu sortimentet av stickor och tillbehör med KnitPro's fyrkantiga trästickor Cubics.
De kantiga stickorna ger ett bättre grepp, förebygger ledbesvär och stickningen blir jämnare. Dessutom är de ju så snygga :) Knit Pro Cubics finns som strumpstickor och utbytbara spetsar som används med KnitPro's kablar. Cubics kostar från 95 kr
 
 
Kort-korta rundstickor
- för dig som inte gillar strumpstickor

Japanska kort-korta rundstickor i bambu finns nu i fler olika grovlekar. De är 23 cm långa (eller snarare korta) och har assymetriska spetsar som gör att det faktiskt går att "nå runt" och sticka till exempel sockor eller strumpor utan strumpstickor. Priset är från 110 kr.
 
 
Nytt härligt vår- och sommargarn!
Cotton Silk finns i läckert våriga färger och består av 78% bomull & 22% silke. Garnet passar till stickor 4½-5 mm och har en härlig struktur. Sticka sommartoppar eller mjuka, fina barnkläder. Ett nystan på 50 g kostar 42 kr.
 
 
 
 
 

Ny bok inspirerar till stickäventyr!
Den alldeles färska boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor av Lotta Bengtson och Madelaine Jansson innehåller en mängd idéer till enkla, snygga och roliga sätt att sticka med flera färger. Här finns inspirerande exempel och provlappar samt några basmönster för den som snabbt vill komma igång med t. ex, en mössa, vantar, muddar eller väska.
"Vi provstickade en lapp, blev fast och nu kan vi inte sluta.
Det är härligt!"
skriver författarna i inledningen. Det är lätt att hålla med dem. Boken kostar 220 kr.
 
 
Vildsilke Tussah Tweed
Från danska BC garn kommer en tunnare nyhet, Tussah Tweed är 100% tussahsilke, också kallat vildsilke. Det är ett "torrt" silkegarn med vacker melering och snygga tweednoppor. Tussah Tweed passar utmärkt till stickning - både för hand eller på maskin, men också till vävning eller broderi. Den kan stickas enkel eller dubbel och är också mycket vacker att använda tillsammans med t.ex. en tunn ull, kashmir eller kid mohair & silke. Garnet finns i 10 läckra färger, en härva på 50 g innehåller hela 250 meter och kostar 89 kr.
 
 
 
 
 
 
 

Colinette Calligraphy - nytt garn med spännnade struktur
Underbara färger, mjuk ull och en vacker struktur - det är det nya garnet Colinette Calligraphy.
Calligraphy är 100% ull och består av en tjock ojämt spunnen tråd som sedan är löst tvinnad tillsammans med ett tunnare tvåtrådigt ullgarn. Detta ger ett garn med omväxlande tunt och tjockt uttryck, som när det sedan dessutom handfärgas i vackra nyanser skapar livfulla skiftningar både i färg och den stickade ytans struktur. Calligraphy finns i 12 färger och passar till stickor 9-10 mm. En härva är 100g och lika många meter och kostar 159 kr.
 
 
Manos Silk Blend
Många har frågat efter garner från Manos del Uruguay och nu har vi fått in deras underbara Silk blend i sortimentet. Manos är ett kvinnokooperativ i Uruguay vars syfte är att skapa arbetstillfällen och social trygghet för kvinnor på landsbygden. Deras garner håller mycket hög kvalitet och är Fair Trade-märkta.

Silk blend är ett garn i 70% merinoull och 30% silke som färgats för hand i fantastiska färgställningar. Det är mjukt och vackert, passar fint till sjalar, halskragar, mössor, vantar eller större plagg. Garnet är en dröm att sticka med, och dessutom drygt med 270m per härva. Priset är 180 kr/hg. Kort sagt, ett garn som är lätt att tycka om, det enda som blir svårt är att välja färg...
 
Virknålar från Clover
Nu har vi äntligen fått in de efterfrågade ergonomiska virknålarna från japanska Clover! Virknålarna har platta, sköna handtag finns i storlekarna 2 mm - 5 mm och är toppen att virka med. Priset är 50 kr/st. Från Clover har vi även fått hem en del andra bra tillbehör, som tapisserinålarna med böjd spets och ett vackert hängsmycke som fungerar som garnavskärare.

 

 

Inspirerande sommarstickning!

Här är några favoritmodeller i sommargarnerna Drops Paris & Drops Muskat: 


butiken med inspirerande garner i naturmaterial

sankt paulsgatan 20 . 118 48 stockholm . tel 08-643 34 60 . info@litetnystan.se