Tidigare kurser

Tidigare kurser och aktiviteter hos Litet nystan

HÖSTEN 2018


Måndag 5 och 19 november

Fördjupa dig i flätstickning


Onsdag 24 oktober

Patentstickning


Torsdag 11 oktober

Flerfärgsstickning med lyfta maskor


Söndag 16 september

Vantar med passform - testa tre olika tumkilar!HÖSTEN 2017


torsdag 30/11 Flerfärgsstickning med lyfta maskor


måndag 20/11 Sticka estniska liljekonvaljer


måndag 30/10 och 6/11 Fördjupa dig i flätstickning


tisdag 24/10 Sticka på engelska


söndag 8/10 och måndag 16/10 Tvåändsstickning för nybörjare


tisdag 19/9 Färglära för stickare


4 onsdagar:

13/9, 4/10, 25/10 och 8/11 Fördjupningskurs: Sticka mönster med två färger


måndag 28/8 Flerfärgsstickning med lyfta maskor


onsdag 23/8 Patentstickning
Grundkurs i spetsstickning

Onsdag 9 september kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträngning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. Under den här kursen kommer vi att arbeta med att läsa diagram, lämplig uppläggning för spetsstickning, olika omslag och hoptagningar samt hur du maskar av löst och jämnt. Vi tränar in tekniken genom att sticka provlappar. Vi tittar på inspirerande exempel och ger boktips och länktips för dig som vill veta mer.


Kursledare är Ivar Asplund.


Läs mer om kursen!


Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor

Onsdag 2 september kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar.


Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor.


Läs mer om kursen!

VÅREN 2015

Patentstickning

Tisdag 5 maj kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Patentstickning är en rolig och användbar teknik som ger ett vändbart, ribbat utseende. Sticksättet passar bra till bland annat halskragar och tröjor och blir vackert både enfärgat och flerfärgat. Det påminner om resårstickning, men blir tjockare och mindre elastiskt. På den här kursen får du lära dig grunderna i patentstickning och du får inspiration till att experimentera vidare. Kursledare är Ivar Asplund.


Läs mer om kursen!

Lägg upp och maska av – på olika sätt!

Onsdag 15 april kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!

 


Hur väljer du att lägga upp eller maska av maskor när du stickar? Vill du att uppläggningskanten ska vara helt osynlig, eller bli en vacker dekoration? Ska avmaskningsvarvet vara stadigt eller superelastiskt? Har det hänt att du mätt upp för lite garn till uppläggningen och fått repa upp och göra om allt igen? På den här kursen kommer vi att göra provlappar där du får testa några olika sätt att lägga upp och maska av, och du får även tips om när de olika varianterna passar bäst att använda. Kursledare är Heléne Wallin.


Läs mer om kursen!

Spetsstickning – olika sjalformer

Onsdag 8 april kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Sjalar kan man väl aldrig få för många av?

Men det kan vara kul att variera sin sjalstickning.

En sjal kan ju se ut på olika sätt, och på den här kursen får du pröva att sticka minisjalar med spetsmönster i olika former för att öva på flera moment. Vi tittar på inspirerande spetssjalar, boktips och länktips för dig som vill veta mer. Kursledare är Ivar Asplund.


Läs mer om kursen!

Sticka sockor från tån och upp

Måndag 6 april kl 10-15Att sticka sockor är omåttligt populärt! På den här kursen visar vi hur du lägger upp och stickar sockan från tån och upp. Fördelarna är flera; du kan prova under tiden du stickar, och du riskerar inte att garnet tar slut innan du ”hunnit fram” till tån. Hellre en socka med lite kortare skaft än en med öppen tå håller nog de flesta med om. Kursledare är Marianne Larsson.


Läs mer om kursen!

Ny kurs: Näversticka runt!

Tisdag 24 mars kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Lär dig sticka rutor på tvären i den teknik som kallas näverstickning, kontstickning eller entrelac. Näverstickning stickas en ruta i taget och på den här kursen stickar vi runt, rad för rad. Tekniken passar särskilt bra för flerfärgat garn som växlar färg långsamt. Gör en snygg halskrage, sk cowl, eller ett annorlunda sock- eller vantskaft. Vi vill bara varna för att näverstickning är lätt beroendeframkallande, man vill bara göra en ruta till, och en till…  Kursledare är Heléne Wallin.


Läs mer om kursen!

Tvåändsstickning för nybörjare   

Söndag 22 mars  kl 10-15 

samt Tisdag 31 mars kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen få lära dig grunderna i tvåänds­stickning.

OBS! Kursen är upplagd så att man deltar vid bägge tillfällena. Kursledare är Ivar Asplund. 


Läs mer om kursen!

Lär dig optisk stickning!

Söndag 8 mars kl 11-16


FULLBOKAD!


Nu har du chansen att prova på en intressant stick­teknik som går under namnen optisk stickning, skuggstickning eller illusionsstickning. Beroende på från vilken vinkel den stickade ytan betraktas framträder olika mönster och du får en nästan tredimensionell effekt. Det är enklare än du tror! På den här kursen får du prova grundprincipen för att sticka tekniken, du får lära dig att tolka beskrivning och diagram och naturligtvis får du massor av inspiration från bilder, litteratur och inte minst stickade plagg och prover.


Kursledare är Maria Gustafsson som är utbildad textillärare och har arbetat många år som stickdesigner med uppdrag för bland andra Östergötlands Ullspinneri.


Läs mer om kursen!

Sticka med pärlor!

Tisdag 3 mars kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Att sticka in pärlor i kanten på en spetssjal eller på ett par vackra handledsvärmare ger extra pynt i din stickning. På den här kursen får du lära dig alla nödvändiga moment för att komma igång med ett par pärlstickade muddar. Det är betydligt lättare att sticka med pärlor än man kanske kan tro och möjligheterna att skapa egna mönster är nästan obegränsade. Har man väl provat på kan det lätt bli en passion! Kursledare är Heléne Wallin.Läs mer om kursen! 

Grundkurs: Nybörjarstickning!

Onsdag 25 februari kl 18.30-21.00


Vill du ha en stor och härlig sjal eller halsduk att vira runt halsen? Varför inte sticka en själv?  På den här kursen får du tips och inspiration för att komma igång med ditt eget stickprojekt. Vi går igenom grunderna i stickning, du får lära dig att lägga upp och maska av och sedan prövar vi både räta och aviga maskor. Kursen passar dig som är riktig nybörjare men även dig som kan sticka sedan tidigare, men behöver en repetition för att komma igång igen. Kursledare är Karin Larsson & Ivar Asplund.Läs mer om kursen! 

Gör ditt eget stickmönster!

Tisdag 17 februari kl 18.30-21.00 


FULLBOKAD!


Har du svårt att hitta stickbeskrivningen till just den där tröjan du vill göra? Du vet antagligen precis hur du vill ha den, men trots att du tittar på massor av modeller känns ingen riktigt rätt. Så gott som dagligen möter vi kunder som vill ha hjälp att hitta en egen modell, skaparglädjen finns där men man kommer inte riktigt igång.

Nu ger vi dig möjligheten att skapa ditt alldeles egna stickmönster! Kursledare är Bee Thufvesson.


Läs mer om kursen

Dubbelstickning!

Onsdag 11 februari kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Dubbelstickning är en rolig teknik där du stickar framsidan och baksidan av arbetet samtidigt, med två olika färger. Resultatet blir två rätsidor med spegelvända motiv. Tekniken lämpar sig särskilt väl för t.ex. mössor, väskor, halsdukar, filtar, dynor eller grytlappar. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Om du sedan vill kan du börja på ett lite större projekt. Kursledare är Ivar Asplund.


Läs mer om kursen

Flerfärgsstickning med lyfta maskor

Måndag 9 februari kl 18.30-21.00

FULLBOKAD!

Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Detta sticksätt har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor. 

Favorit i repris: Sticka mönster och våga klippa!

Onsdag 4 februari kl 18.30-21.00              FULLBOKAD!

De klassiska Fair Isle mönstren från Shetlandsöarna stickas runt på rundsticka och sedan klipper man upp för ärmhål eller öppningen fram på koftan. Att sätta saxen i det man stickat kan vara nervöst! På den här kursen får du prova på både mönsterstickning med två färger och att klippa i din stickning. Vi tipsar om hur du håller garnet för att underlätta mönsterstickningen och få ett jämnt och fint resultat. Lärare är Heléne Wallin.

Favorit i repris: Patentstickning

Onsdag 28 januari kl 18.30-21.00    FULLBOKAD!

Patentstickning är en rolig och användbar teknik som ger ett vändbart, ribbat utseende. Sticksättet passar bra till halskragar och varma tröjor och blir vackert både enfärgat och flerfärgat. Det påminner om resårstickning, men blir tjockare och mindre elastiskt. På den här kursen får du lära dig grunderna i patentstickning och du får inspiration till att experimentera vidare. Inga speciella förkunskaper krävs förutom att kunna lägga upp och sticka vanliga räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund.

Magic loop och jogless stripes 

Onsdag 21 januari kl 18.30-21      FULLBOKAD!

Gillar du inte att sticka med strumpstickor? Vill du veta hur du rundstickar snygga ränder utan hack? Då ska du ta chansen att lära dig två smarta sticktekniker på en och samma kväll! Magic loop är en fiffig teknik för att slippa strumpstickor. Men hjälp av en lång rundsticka kan du sticka t.ex. en socka, vante eller ärm till en tröja. Jogless stripes är tekniken där du trollar bort de hack som uppstår när du stickar randigt runt på rundsticka eller strumpstickor. Kursledare är Heléne Wallin.

Fortsättningskurs: 

Tvåändssticka mönster med två färger 

Onsdag 14 januari kl 18.30-21.00     FULLBOKAD!

Det här är kursen för dig som redan är biten av tvåändsstickning och som är nyfiken på hur tekniken kan användas för att sticka mönster i olika färger. Vi går bland annat igenom geometriska mönster med djupmaskor samt enstaka mönstermotiv på enfärgad botten. För att få utbyte av kursen bör du kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor i tvåändsstickning. Kursledare är Ivar Asplund.

HÖSTEN 2014

Garn-, choklad- och lakritsprovning!  - FULLBOKAD!

Onsdag 10 december kl 18.30-21.00

 

Välkommen till en kväll fylld av härliga upplevelser! Tillsammans med Mariatorgets Pralinbutik bjuder vi nu in till en provsmakningskväll på temat garn, choklad och lakrits! Alla goda ting är tre heter det ju som bekant, så detta kan ju inte bli annat än succé :) Under kvällen kommer du att få lära dig mer om olika sorters garner och naturfibrer som ull, alpacka, mohair, angora och silke. Alla deltagare får med sig en liten godispåse med mininystan av de olika garnsorterna vi testar. Dessutom kommer du att få utveckla din kunskap om kvalitetschoklad och lakrits, och naturligtvis provsmakar vi ett par olika sorter. Kursledare är Karin Larsson och Taina Koskinen.

Kurs i dubbelstickning - FULLBOKAD!

Onsdag 3 december kl 18.30-21.00

Dubbelstickning är en rolig stickteknik där du stickar framsidan och baksidan av arbetet samtidigt, med två olika färger. Resultatet blir två rätsidor med spegelvända motiv. Tekniken lämpar sig särskilt väl för t.ex. mössor, väskor, halsdukar, sittdynor eller grytlappar. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Om du sedan vill kan du börja på ett lite större projekt. Kursledare är Ivar Asplund.

Favorit i repris - FULLBOKAD!

Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor  

Onsdag  26 november kl 18.30-21.00   

Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar.

Kursledare är Lotta Bengtson.

Favorit i repris: - FULLBOKAD!

Tvåändsstickning för nybörjare 

Söndag 23 november kl 10.00-15.00

samt Tisdag 2 december kl 18.30-21.00

Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen få lära dig grunderna i tvåänds­stickning. OBS! Kursen är upplagd så att man deltar vid bägge tillfällena. Kursledare är Ivar Asplund.

Ny kurs: Ho, hoo… Virka ugglor! - FULLBOKAD!

Onsdag 19 november kl 18.30 - 21.00

Vem gillar inte ugglor? Dessa kloka, knasiga och söta djur! Man hittar numera alla möjliga prylar med ugglemotiv; allt från kökshanddukar, barnkläder och dagböcker, till tekoppar eller väskor. Nu kan du även virka dina egna ugglor, kanske blir det en nåldyna, en barnvagnsmobil, en liten väska eller varför inte ett mobilfodral? Massor av fiffiga julklappstips med andra ord! På den här kursen prövar vi att virka några olika varianter på ugglor, och visar exempel på hur de kan användas i olika projekt. Kursledare är Annika Messing.

Workshop: Estnisk halvvante med Roositud 

Söndag  16 november kl 10.00-15.00

- FULLBOKAD!

Vill du pröva på olika estniska sticktekniker som traditionellt används för att pynta flerfärgsstickade vantar? På den här kursen stickar vi en halvvante i tunt ullgarn med så kallad roositud, en teknik därmönster­trådar vävs in mellan maskorna samtidigt som du stickar. I vantens mönster ingår också en fin estnisk fläta. Kursledare är Heléne Wallin.

Garn-, choklad- och lakritsprovning!  - FULLBOKAD!

Onsdag 5 november  kl 18.30-21.00

 

Välkommen till en kväll fylld av härliga upplevelser! Tillsammans med Mariatorgets Pralinbutik bjuder vi nu in till en provsmakningskväll på temat garn, choklad och lakrits! Alla goda ting är tre heter det ju som bekant, så detta kan ju inte bli annat än succé :) Under kvällen kommer du att få lära dig mer om olika sorters garner och naturfibrer som ull, alpacka, mohair, angora och silke. Alla deltagare får med sig en liten godispåse med mininystan av de olika garnsorterna vi testar. Dessutom kommer du att få utveckla din kunskap om kvalitetschoklad och lakrits, och naturligtvis provsmakar vi ett par olika sorter. Kursledare är Karin Larsson och Taina Koskinen.

Kurs: Näverstickning

Onsdag  22 oktober kl 18.30-21.00

- FULLBOKAD!

Lär dig sticka rutor på tvären i den teknik som kallas näverstickning, kontstickning eller entrelac. Ett gammalt sticksätt som ger ett fint resultat som liknar en flätad näverkont.  Sticka sjalar, muddar, kuddar, väskor eller tröjor - tekniken passar särskilt bra för flerfärgat garn och är lätt beroendeframkallande, man vill bara göra en ruta till, och en till… Kursledare är Heléne Wallin.

 

Lägg upp och maska av – på olika sätt! - FULLBOKAD!

Tisdag 21 oktober kl 18.30-21.00

Hur väljer du att lägga upp eller maska av maskor när du stickar? Vill du att uppläggningskanten ska vara helt osynlig, eller bli en vacker dekoration?

Ska avmaskningsvarvet vara stadigt eller superelastiskt? Har det hänt att du mätt upp för lite garn till uppläggningen och fått repa upp och göra om allt igen? På den här kursen kommer vi att göra provlappar där du får testa några olika sätt att lägga upp och maska av, och du får även tips om när de olika varianterna passar bäst att använda. Kursledare är Heléne Wallin. 


Läs mer om kursen!

Nybörjarstickning - FULLBOKAD!

Onsdag 15 oktober kl 18.30-21.00

Vill du ha en stor och härlig sjal eller halsduk att vira runt halsen nu när hösten är här? Varför inte sticka en själv?  På den här kursen får du tips och inspiration för att komma igång med ditt eget stickprojekt. Vi går igenom grunderna i stickning, du lära dig att lägga upp och maska av och sedan prövar vi både räta och aviga maskor. Kursen passar dig som är riktig nybörjare men även dig som kan sticka sedan tidigare, men behöver en repetition för att komma igång igen. Kursledare är Karin Larsson & Ivar Asplund.

Kurs: Lär dig sticka flätor!  - FULLBOKAD!

Måndag 13 oktober kl 18.30-21.00

Att sticka flätmönster är roligt – flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i den stickade ytan. Med små variationer kan man få helt olika effekter och vackra mönster. Flätor är snyggt på mycket, allt från klassiska Arantröjor till trendiga kuddar. På den här kursen lär du dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram. Kursledare är Ivar Asplund.

Grundkurs i virkning - FULLBOKAD!

Onsdag  8 oktober kl 18.30 - 21.00

Häng med på virktrenden! Du lär dig grunderna på en kväll och sedan är det bara att sätta igång att skapa grytlappar, mössor, sjalar, nallar, monster eller vad du nu har lust till.

Du kommer att få lära dig luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortningarna som kan förekomma i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen. Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll. Kursledare är Annika Messing.

Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor

Tisdag 7 oktober kl 18.30-21.00 

FULLBOKAD!

Lär dig att sticka mönster med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Detta sticksätt har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor.

Sticka sockor från tån och upp

Söndag 5 oktober kl 10-15

FULLBOKAD!

Att sticka sockor är omåttligt populärt! På den här kursen lär du dig att lägga upp och sticka sockan från tån och uppåt. Vi kommer att sticka en socka i babystorlek, för att hinna träna på alla moment. Efter avslutad kurs är du redo att lägga upp för ett par sockor i din egen storlek. Vi visar även några olika sätt att sticka hälar, och hur man stickar sockan runt med en lång rundsticka, s.k Magic loop teknik. Kursledare är Marianne Larsson.


Läs mer om kursen!

Patentstickning

Tisdag 23 september kl 18.30-21.00

FULLBOKAD!

Patentstickning är en rolig och användbar teknik som ger ett vändbart, ribbat utseende. Sticksättet passar bra till halskragar och varma tröjor och blir vackert både enfärgat och flerfärgat. Det påminner om resårstickning, men blir tjockare och mindre elastiskt. På den här kursen får du lära dig grunderna i patentstickning och du får inspiration till att experimentera vidare. Inga speciella förkunskaper krävs förutom att kunna lägga upp och sticka vanliga räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund.

Grundkurs i spetsstickning 

Onsdag 17 september kl 18.30-21.00  - FULLBOKAD!

Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträng­ning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. Under den här kursen kommer vi bland annat att arbeta med att läsa diagram, uppläggningar och avmaskningar för spetsstickning, omslag och hoptagningar. Vi tränar in tekniken genom att sticka provlappar. Vi tittar på inspirerande exempel och ger boktips och länktips för dig som vill veta mer. Kursledare är Ivar Asplund.

Kurs: Lär dig tvåändsstickning!

Söndag 31 augusti kl 10.00-15.00 

samt Torsdag 11 september kl 18.30-21.00

FULLBOKAD!

Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen få lära dig grunderna i tvåänds­stickning. Lärare är Ivar Asplund.

Kurs: Sticka mönster och våga klippa!

Onsdag 27 augusti kl 18.30-21.00  - FULLBOKAD!

De klassiska Fair Isle mönstren från Shetlandsöarna stickas runt på rundsticka och sedan klipper man upp för ärmhål eller öppningen fram på koftan. Att sätta saxen i det man stickat kan vara nervöst! På den här kursen får du prova på både mönsterstickning med två färger och att klippa i din stickning. Vi tipsar om hur du håller garnet för att underlätta mönsterstickningen och få ett jämnt och fint resultat. Lärare är Heléne Wallin.

VÅREN 2014

Utveckla din slätstickning!

Lördag 31 maj kl 16.30-19.00- FULLBOKAD!

 


All stickning består av aviga och räta. Alla andra maskor är varianter av eller står i relation till hur vi gör en rät, eller hur vi gör en avig. Men det finns olika sätt att göra även det mest grund­läggande! Stickar du aviga lösare än räta? Hur mycket garn behövs per maska? Vad är en maska? På den här kursen undersöker vi den stickade maskans möjligheter. Vi vrider och vänder på den. Håller stickorna lite annorlunda och funderar på om någon av varianterna faktiskt är riktigt fiffig för just Ditt sätt att sticka! Visalisa Stickdoktorn kommer med sin väska och hjälper dig hitta möjligheter…

Lär dig virka blommor! - FULLBOKAD!

Måndag 31 mars kl 18.30 - 21.00

Tjuvstarta våren - skapa din egen blomsterprakt! Virkade blommor passar till mycket, de är vackra som smycken och accessoarer i sig själva, men kan även pryda annat hantverk. Kanske en stickad mössa eller en virkad väska? Eller varför inte virka riktigt många och sätta ihop dem till en pläd? Eller ett charmigt gosedjur? På den här kursen går VI igenom några olika varianter på virkade blommor och visar exempel på hur de kan användas i olika projekt.

 

Lägg upp och maska av – på olika sätt! - FULLBOKAD!

Torsdag 27 mars kl 18.30-21.00

Hur väljer du att lägga upp eller maska av maskor när du stickar? Vill du att uppläggningskanten ska vara helt osynlig, eller bli en vacker dekoration?

Ska avmaskningsvarvet vara stadigt eller superelastiskt? Har det hänt att du mätt upp för lite garn till uppläggningen och fått repa upp och göra om allt igen? På den här kursen kommer vi att göra provlappar där du får testa några olika sätt att lägga upp och maska av, och du får även tips om när de olika varianterna passar bäst att använda. Kursledare är Heléne Wallin. 

Grundkurs i spetsstickning -FULLBOKAD

Onsdag 2 april kl 18.30-21.00

Att sticka spetsmönster är roligt och tacksamt, man får mycket effekt med ganska lite ansträng­ning genom att kombinera omslag med olika slags hoptagningar. På den här kursen går vi igenom hur man läser diagram, olika sätt att lägga upp för spetsstickning, hoptagningar som utar åt olika håll m.m.

Vi tränar in tekniken genom att sticka provlappar. Vi tittar på inspirerande exempel och ger boktips och länktips för dig som vill veta mer. För att få utbyte av kursen bör du behärska räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund.


Läs mer om kursen!

Fortsättningskurs: FULLBOKAD!

Tvåändssticka mönster med två färger

Torsdag 20 mars kl 18.30-21.00

Det här är kursen för dig som redan är biten av tvåändsstickning och som är nyfiken på hur tekniken kan användas för att sticka mönster i olika färger. Vi går bland annat igenom geometriska mönster med djupmaskor samt enstaka mönstermotiv på enfärgad botten. För att få utbyte av kursen bör du kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor i tvåändsstickning. Kursledare är Ivar Asplund, som bloggar på Asplundknits.Läs mer om kursen


Sticka kofta uppifrån & ner

Söndag 16 mars kl 10-15 - FULLBOKAD!

Att lägga upp maskor för halsen och sen sticka en kofta neråt med allt i ett stycke är helt suveränt! Det är enkelt, koftan passar alltid och blir som du vill ha den. Vi går igenom koftans olika moment och gör en övning med olika sätt att balansera färger och ränder. Du får provsticka en lapp för att veta maskantalet vid halsen och samtidigt lär du dig osynliga ökningar och planerar koftans kanter. Du hinner lägga upp och börja sticka lite på din egen uppifrån-och-ner-kofta.

Kursledare är Lotta Blom, känd som Tant kofta.

Favorit i repris: Näverstickning - FULLBOKAD!

Torsdag 6 mars kl 18.30-21.00

Lär dig sticka rutor på tvären i en gammal teknik som kallas näverstickning, kontstickning eller entrelac, resultatet liknar en flätad näverkont. Sticka sjalar, muddar, kuddar, väskor eller tröjor - tekniken passar särskilt bra för flerfärgat garn och är lätt beroendeframkallande, man vill bara göra en ruta till, och en till… Vi går igenom grunderna i tekniken och du får börja på en trekantig sjal nerifrån spetsen. Kursledare är Heléne Wallin.

Läs mer om kursen!

Lär dig tvåändsstickning! - FULLBOKAD!

Söndag 2 mars kl 10.00-15.00 +

Torsdag 13 mars kl 18.30-21.00

Tvåändsstickning är en gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen, 2 och 13 mars, lära dig grunderna i tvåändsstickning under ledning av Ivar Asplund. Inga förkunskaper krävs.

Patentstickning - FULLBOKAD

Torsdag 20 februari kl 18.30-21.00

Patentstickning är en rolig och användbar teknik som ger ett vändbart, ribbat utseende. Sticksättet passar bra till halskragar och varma tröjor och blir vackert både enfärgat och flerfärgat. Det påminner om resårstickning, men blir tjockare och mindre elastiskt. På den här kursen får du lära dig grunderna i patentstickning och du får inspiration till att experimentera vidare. Inga speciella förkunskaper krävs förutom att kunna lägga upp och sticka vanliga räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund.

Lär dig sticka sockor! - FULLBOKAD

Söndag 16 februari kl 10.00-15.00

På den här kursen stickar vi en socka i tunt sockgarn efter ett basmönster. Vi går i lugn takt igenom hur du gör hälen och stickar oss igenom alla moment som ingår. Efter det stickar vi vidare på fot och tå så långt vi hinner. Under dagen får du också tips om olika sätt att sticka en häl, hur man börjar sticka en socka från tån och tekniken Magic Loop, som innebär att du stickar med rundsticka istället för strumpstickor. När vi är klara är du redo att lägga upp och sticka den andra sockan på egen hand. Kursledare är Heléne Wallin.

Grundkurs i virkning - FULLBOKAD 

Onsdag 12 februari kl 18.30 - 21.00

Häng med på virktrenden! Du lär dig grunderna på en kväll och sedan är det bara att sätta igång att skapa grytlappar, mössor, sjalar, nallar, monster eller vad du nu har lust till. Vi går igenom luftmaskor, fasta maskor, stolpar, ökningar och minskningar. Dessutom förklarar vi de vanligaste förkortningarna i en virkbeskrivning, så att du på egen hand kan utforska virkningens värld efter kursen. Du som hinner kan prova att virka en mormorsruta eller en boll. Kursledare är Annika Messing.

Favorit i repris: - FULLBOKAD!

Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor

Onsdag 5 februari kl 18.30-21.00   

Lär dig att sticka med flera färger på ett annorlunda och enkelt sätt. Det här är en kurs för dig som vill utveckla ditt stickande och se maskornas möjligheter. Vi går igenom grunderna i tekniken genom att sticka några provlappar. Tekniken har i det närmaste oändliga möjligheter och kan användas till allt från vantar, mössor, tröjor, väskor eller muddar. För att få utbyte av kursen bör du behärska aviga och räta maskor. Kursledare är Madelaine Jansson och Lotta Bengtson, som skrivit den inspirerande boken Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor.

Lär dig tvåändsstickning! - FULLBOKAD! 


Söndag 19 januari kl 10.00-15.00 +

Torsdag 30 januari kl 18.30-21.00

Tvåändsstickning är en mycket gammal teknik där man stickar med två olika trådar som hålls i höger hand och tvinnas om varandra mellan varje maska. Resultatet blir tätt, slitstarkt och mycket vackert. Nu har du chansen att under två kurstillfällen, 19 och 30 januari, lära dig grunderna i tvåändsstickning under ledning av Ivar Asplund. Inga förkunskaper krävs.

HÖSTEN 2013

Sista kursen i år: Spetsstickning - olika sjalformer

Torsdag 5 december kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!


Lär dig sticka flätor! - FULLBOKAD!

Torsdag 28 november kl 18.30-21.00


Grundkurs i spetsstickning - FULLBOKAD!

Torsdag 21 november kl 18.30-21.00


Magic loop och jogless stripes - FULLBOKAD!

Onsdag 13 november kl 18.30-21.00


Heldagskurs: Sticka kofta uppifrån & ner

Söndag 10 november kl 10.00-15.00  - FULLBOKAD!


Workshop: Estnisk halvvante med Roositud  - FULLBOKAD!

Söndag 27 oktober kl 10.00-15.00


Kurs: Nybörjarstickning - FULLBOKAD!

Torsdag 24 oktober kl 18.30 - 21.00


Sticka efter ramsan -Ta hank, lägga hank…

Torsdag 3 oktober kl 18.30 - 21.00        FULLBOKAD!


Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor

Onsdag 25 september kl 18.30-21.00       FULLBOKAD!


Näverstickning - FULLBOKAD!

Torsdag 22 augusti kl 18.30-21.00

VÅREN 2013

Fortsättningskurs: Kroka vidare!

Tisdag 14 maj kl 18.30-21.00


Den blomstertid nu kommer…

– lär dig virka blommor!            FULLBOKAD!

Tisdag 23 april kl 18.30 - 21.00


Fortsättningskurs!  -  FULLBOKAD!

Tvåändssticka mönster med två färger

Torsdag 18 april  kl 18.30-21.00


Grundkurs: Lär dig kroka!  - FULLBOKAD!

Tisdag 9 april  kl 18.30-21.00


Grundkurs i virkning - FULLBOKAD!

Onsdag 6 mars kl 18.30 - 21.00


Lär dig tvåändsstickning! - FULLBOKAD!

Söndag 3 mars kl 10.00-15.00 +

Torsdag 21 mars kl 18.30-21.00


Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor - FULLBOKAD!

Onsdag 20 februarikl 18.30-21.00


Lär dig sticka sockor! - FULLBOKAD!

Söndag 3 februari kl 10.00-15.00


Näverstickning Tisdag 22 januari kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!

HÖSTEN 2012

Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor

Tisdag 4 december kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!


Stick- och virkcafé med julkklappstema

Torsdag den 22 november kl 17.30-19.30

Lär dig tvåändsstickning! - FULLBOKAD!

Söndag 18 november kl 10.00-15.00 +

Torsdag 29 november kl 18.30-21.00


NY KURS: Magic loop och jogless stripes - FULLBOKAD!

Tisdag 30 oktober kl 18.30-21.00

Spetsstickning – tips och trix! - FULLBOKAD!

Torsdag 25 oktober kl 18.30-21.00


FAVORIT I REPRIS:

Tvåändssticka mönster med två färger

Torsdag 18 oktober kl 18.30-21.00


Kurs i dubbelstickning - FULLBOKAD!

Tisdag 9 oktober kl 18.30-21.00


Stick- & virkcafé

Onsdag 3/10 kl 17.30 - 19.30

Favorit i repris:

Sticka runt med två färger - och våga klippa!

Söndag 30 september kl 10-15 - FULLBOKAD!

Grundkurs i virkning

Onsdag 19 september kl 18.30 - 21.00 - FULLBOKAD!


Kurs: Lär dig sticka flätor! - FULLBOKAD!

Torsdag 13 september kl 18.30-21.00Grundkurs: Lär dig kroka! - FULLBOKAD!

Måndag 3 september kl 18.30-21.00


VÅREN 2012

Stick- & virkcafé

Torsdag 14/6 kl 17.30 - 19.30


Flerfärgsstickning från Estland

Torsdag 24 maj kl 18.30-21.00.


Picoter på längden och bredden

Onsdag 16 maj kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!


Virka amigurumi - lär dig virka figurer

Torsdag 10 maj kl 18.30 - 21.00 - FULLBOKAD!


Stick- & virkcafé

Torsdag 19/4 kl 17.30 - 19.30


Grundkurs! Lär dig sticka sockor

Söndag 1 april kl 10-15 - FULLBOKAD!


Fortsättningskurs! - FULLBOKAD!

Tvåändssticka mönster med två färger

Torsdag 29 mars kl 18.30-21.00


Stick- & virkcafé

Onsdag 21 mars kl 17.30-19.30


Favorit i repris: Sticka runt med två färger - och våga klippa!

Söndag 18 mars kl 10-15 - FULLBOKAD!


Sticka flerfärgsmönster med lyfta maskor

Torsdag 15 mars kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!


Grundkurs i virkning - FULLBOKAD!

Tisdag 6 mars kl 18.30-21.00


Näverstickning - FULLBOKAD!

Torsdag 1 mars kl 18.30-21.00


Favorit i repris! Lär dig tvåändsstickning!

Söndag 12 februari kl 10.00-15.00 + tisdag 21 februari kl 18.30-21.00 - FULLBOKAD!


Kurs i dubbelstickning - FULLBOKAD!

Torsdag 9 februari kl 18.30-21.00


Stick- & virkcafé samt inspirationsföreläsning med Ivar Asplund

Tisdag 31 januari kl 17.30-19.30

Årets första stick- och virkcafé

Tisdag 10 januari kl 17.30-19.30 

HÖSTEN 2011

Favorit i repris!

Lär dig tvåändsstickning! - FULLBOKAD!

Söndag 20 november kl 10.00-15.00 +

Onsdag 30 november kl 18.30-21.00


Picoter på längden och bredden - FULLBOKAD!

Onsdag 23 november kl 18.30-21.00


Virka amigurumi

- lär dig virka figurer FULLBOKAD!

Torsdag 10 november kl 18.30 - 21.00


Stick- & virkcafé tisdag 1/11 kl 17.30 - 19.30


Nybörjarstickning

- sticka en härlig sjal eller halsduk - FULLBOKAD

Torsdag 27 oktober kl 18.30 - 21.00


CO 5 sts, K2tog, yo, K1, yo, ssk

– Lär dig sticka på engelska!  - FULLBOKAD

Onsdag 26 oktober kl 18.30-21.00


Flerfärgsstickning från Estland - FULLBOKAD

Roositud muster & nöör

Torsdag 13 oktober kl 18.30-21.00


Sticka runt med två färger - och våga klippa!

Söndag 9 oktober kl 10-15 - FULLBOKAD!


Stick-&virkcafé samt inspirationsföreläsning med Johanne Ländin, Born to knit

Onsdag 5 oktober kl 17.30-19.30 


Lär dig tvåändsstickning! - FULLBOKAD!

Söndag 25 september kl 10.00-16.00

Torsdag 29 september kl 18.30-21.00


Sticka flerfärgspatent - FULLBOKAD

Onsdag 21 september kl 18.30-21.00


Grundkurs i spetsstickning - FULLBOKAD

Tisdag 13 september kl 18.30-21.00


Stick- och virkcafé

Torsdag 8 september kl 17.30-19.30

Kurs i näverstickning - FULLBOKAD

Onsdag 31 augusti kl 18.30-21.00


Stick- och virkcafé

Tisdag 16 augusti kl 17.30-19.30

VÅREN 2011

Stick- och virkcafé - tema virka en katt eller andra figurer

Onsdag 18 maj kl 17.30-19.30

 

Den blomstertid nu kommer…

– lär dig virka blommor! - FULLBOKAD

Tisdag 10 maj kl 18.30-21.00


Stickcafé Tisdag 19 april kl 17.30-19.30


Sticka flerfärgspatent -FULLBOKAD

Torsdag 14 april kl 18.30-21.00


Lär dig nålbindning - FULLBOKAD

Tisdag 29 mars kl 18.30-21.00


Nybörjarstickning steg 2 - lär dig sticka efter beskrivning

Onsdag 23 mars kl 18.30-21.00


Stickcafé Tisdag 22 mars kl 17.30-19.30

 

Kurs i dominostickning - FULLBOKAD

Tisdag 8 mars, kl 18.30-21.00


Stickcafé tema Sjalmönster

Måndag 28 februari kl 17.30-19.30


Sticka sockor med snygga hälar- FULLBOKAD

Onsdag 23 februari kl 18.30-21.00


Spetsstickning - mönsterinspiration - FULLBOKAD

Torsdag 17 februari kl 18.30-21.00


Stickcafé med tema Stickning & meditation - Tisdag 8 februari kl 17.30-19.30


Sticka med 2 färger

Söndag 6 februari kl 10-15 - FULLBOKAD


HÖSTEN 2010

Tisdag 7 december kl 17.30-19.30 - Stickcafé

Sticka sockor från tån och upp på rundsticka "Magic loop" 

Torsdag 25 november  - FULLBOKAD


Lördag 20 november kl 12-14.30 - Stickcafé

Virka rutor - tradition & nyskapande

Onsdag 10 november -  FULLBOKAD!


Lär dig sticka på engelska

Tisdag 12 oktober - FULLBOKAD


Sticka kofta uppifrån & ner

Söndag 19 april kl 10.00-15.00


FULLBOKAD!Att lägga upp maskor för halsen och sen sticka en kofta neråt med allt i ett stycke är helt suveränt! Det är enkelt, koftan passar alltid och blir som du vill ha den.Vi går igenom koftans olika moment och gör en övning med olika sätt att balansera färger och ränder. Du får provsticka en lapp för att veta maskantalet vid halsen och samtidigt lär du dig osynliga ökningar och planerar koftans kanter. Du hinner lägga upp och börja sticka lite på din egen uppifrån-och-ner-kofta.

Kursledare är Lotta Blom, känd som Tant kofta.


Läs mer om kursen!

Lär dig sticka flätor!

Tisdag 17 mars  kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Att sticka flätmönster är roligt – flytta maskor åt höger eller vänster och skapa vridningar i den stickade ytan. Med små variationer kan man få helt olika effekter och vackra mönster.  Flätor är snyggt på mycket, allt från klassiska Arantröjor till trendiga kuddar. På den här kursen lär du dig att sticka flätor med hjälpsticka och efter diagram.  För att få utbyte av kursen behöver du kunna lägga upp samt sticka räta och aviga maskor. Kursledare är Ivar Asplund.


Läs mer om kursen!

Workshop: Historisk stickning

Tisdag 10 mars kl 18.30-21.00


FULLBOKAD!


Hur länge har människor stickat?  Hur mycket kostade Kung Erik XIV:s strumpor?  Vilka material använde man förr och vad stickade man?  Dessa frågor får du svar på under ca en timmes föreläsning om stickningens historia från 1100-1600-talet. Vi visar bilder på gamla bevarade fynd och sedan får du hjälp med att planera och påbörja en egen stickning med inspiration från förr. Kursledare är Anna Gunnar, textillärare och klänningsömmerska med 20 års erfarenhet inom historiskt hantverk.


Läs mer om kursen!

Tisdag 26 oktober - Nybörjarstickning

- sticka en härlig sjal eller halsduk


Lär dig kroka!

Lördag 9 oktober - FULLBOKAD


Sticka sockor från tån och upp på rundsticka

Torsdag 7 oktober - FULLBOKAD


Näverstickning

butiken med inspirerande garner i naturmaterial